Het jubileumjaar 2005 was een met vele hoogtepunten maar zeker ook dieptepunten. Dieptepunten waren het overlijden van onze leden Wiel Hoedemakers, Kees Burger en Jeu Heuvelmans. Het behaagde Hare Majesteit de Koningin om secretaris Hans Richter op 30 april voor zijn verdiensten te onderscheiden met de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op zaterdag 21 mei hield Vriendenkoor haar Lenteconcert in de overvolle burgerhal van het stadhuis te Echt, met medewerking van Mannenkoor “Maas- en Neergalm” uit Neer. Bij gelegenheid hiervan werd door burgemeester B. Schaftenaar een drapeau van vriendenkoor uit vervlogen tijde overgedragen aan de eigenaar van destijds, jarenlang was deze in het bezit van het museum en is hard aan renovatie toe.

Bij gelegenheid van het 21e lustrum reisde Vriendenkoor in de periode van donderdag 8 t/m maandag 12 september met 56 leden af naar Thüringen (Dld) voor een vijfdaagse concertreis. Op deze reis werden zij vergezeld door beschermheer Michel Stassen en burgemeester B. Schaftenaar. Gedurende deze reis werden bezoeken (met rondleidingen door deskundige gidsen) gebracht aan Erfurt, Weimar, Buchenwald, Ilmenau en Eisenach. Op vrijdag 9 september werd een concert gegeven in de Thomaskirche te Erfurt met medewerking van het Erfurter Männerchor 1890 eV. Het bezoek aan concentratiekamp Buchenwald maakte op iedereen een diepe en onuitwisbare indruk. Burgemeester B. Schaftenaar legde samen met voorzitter Andre Niessen een krans op de gedenkplaat. Vriendenkoor bracht tijdens deze plechtigheid drie Jiddische gezangen ten gehore. Op zondag werd de H. Mis opgeluisterd in de Katholische Pfarrgemeinde te Ilmenau. Na afloop van de eucharistieviering werden, voor een enthousiast gehoor, nog enkele werken ten gehore gebracht. De deelnemers aan deze concertreis waren van mening dat deze reis tot een van de mooiste, interessantste en indrukwekkendste concertreizen behoorde die Vriendenkoor in de lange geschiedenis ondernomen heeft. Vriendenkoor kan terugkijken op een concertreis, die zeker ook in muzikaal opzicht als succesvol in de annalen bijgeschreven mag worden.

Een ander hoogtepunt was ongetwijfeld het Gala-concert in de Oranjerie te Roermond op 29 oktober, met als titel: Verdi in Concertante, welk bij gelegenheid van het 21ste lustrumjaar van de vereniging werd gehouden. Het geheel stond onder leiding van onze dirigent Jan Teuwen, terwijl de presentatie in handen was van Paul Hotterbeekx die, het talrijk opgekomen publiek, met tekst en uitleg door de opera’s leidde en de werken aankondigde. In een nagenoeg uitverkochte zaal was het publiek getuige van een groots en succesvol concert dat eveneens in de annalen van de vereniging mag worden bijgeschreven. Zowel het koor, de muzikanten van het Limburgs Symfonie Orkest, als de drie solisten: Waldin Roes, Leo Geers en Pascal Pittie zetten een prachtig concert neer. Dit werd dan ook door het publiek na afloop met een langdurig applaus gehonoreerd. Kortom een concert waar met veel trots op mag worden teruggekeken.

Beschermheer Michel Stassen vierde op dinsdag 29 november zijn 65e verjaardag. Vriendenkoor bracht, voorafgaande aan de repetitie, ten huize van onze beschermheer een zanghulde. In het bijzijn van zijn familie nam hij zichtbaar verrast en met veel genoegen deze serenade in ontvangst.

Tweede Kerstdag, maandag 26 december, is de dag waarop Vriendenkoor traditiegetrouw haar kerstconcert houdt in de H. Landricuskerk te Echt. Medewerking aan dit concert werd verleend door de sopraan Lisanne Willard en vele solisten uit eigen gelederen, hetgeen door het talrijk aanwezige publiek met een groots applaus werd gewaardeerd.