Dakpannenfabriek “De Valk” in Echt
Op 12 september werd het eerste exemplaar van de boeken over ‘De Valk’ uitgereikt aan de opdrachtgever, de wethouders Kim Leurs en Geert Frische van de Gemeente Echt Susteren. Onze eerste tenor en penningmeester was hierbij aanwezig en kreeg uit handen van Benoît Locht ook een van de eerste exemplaren van “Dakpannenfabriek de Valk in Echt” overhandigd.
Henk vertelt zelf waarom hij hierbij aanwezig mocht zijn: Toen ik in 1968 na de MULO niet meer verder wilde leren ging ik op zoek naar werk. In het ‘Echter Weekblad’ stond een advertentie voor een vacature bij ‘De Valk’ als kantoorbediende. Mijn vader was destijds lid van Vriendenkoor. De chef van de verkoopafdeling van ‘De Valk’ was Herman Smeets, eveneens lid van Vriendenkoor. Mijn vader ging toen naar ‘De Valk’ en regelde met Herman Smeets dat ik na een gesprek met Joseph de Haes werd aangenomen op ‘De Valk’. Ik moest wel als iemand mij vroeg waar ik werkte van mijn vader zeggen dat ik op kantoor werkte. Hoezo arrogant! Vroeger werden nl. de mannen gedreigd met, als je niet wilt leren ga je maar met het tuitje naar ‘De Valk’. Na 3 jaar hier werkzaam te zijn geweest (geen leuke periode overigens) ging in 1971 de dakpannenfabriek dicht en werden 106 mensen ontslagen. 100 in de fabriek en 6 op kantoor. Daarna heb ik met veel plezier 31 jaar bij van der Laak gewerkt.
Enkele jaren geleden kreeg de Heemkundevereniging van de Gemeente Echt-Susteren de opdracht een tekstboek en een fotoboek te maken over ‘De Valk’. Vriendenkoorlid Piet Vinken heeft hieraan ook een grote bijdrage geleverd. Ik heb over mijn periode bij ‘De Valk’ met Piet een aantal interviews gehad. Toen het boek klaar was heeft Piet mij benaderd om naast de wethouders Kim Leurs en Geert Frische, als oud werknemer van de Valk, op 12 september jl. het eerste exemplaar in ontvangst te komen nemen.
Heemkundekring ‘Echter Landj’ gefeliciteerd met het mooi resultaat. Voor meer info kijk op Heemkundekring “Echter Landj”.