Heilige Mis aan de Kapel van Schilberg
Ook dit jaar weer zal Vriendenkoor in de paviljoentent bij de kapel van Schilberg de Heilige Mis opluisteren en wel op dinsdag 10 september om 19.00 uur.
Rond het kerkelijk feest van ‘Lès Levrouw’ (het laatste Mariafeest: Maria Geboorte, 8 september) en het daaraan verbonden octaaf (8 dagen) staat de kapel op Schilberg al vele jaren in het middelpunt. Niet meer zoals vroeger. Toen werd deze dag gevierd als zondag. Uit de omliggende parochies trokken processies naar de kapel en kwamen veel mensen naar dit feest om te bidden. De tijden zijn veranderd en de opvattingen over geloof en kerk ook. Maar het gevoel bij de kapel van Schilberg en de legende van Maria en de herder is bij veel mensen gebleven. Die herinneringen worden levend gehouden door de jaarlijkse viering van het octaaf. Op een manier die bij deze tijd past.
Maria en de kapel
Volgens een legende zou een schaapsherder op een dag na het bidden van het rozenhoedje een klein Mariabeeldje in een boom hebben zien staan. Hij bracht dit beeldje na de pastoor, die het een plaats gaf in de kerk. Maar de volgende dag was het beeldje daar weg en weer terug op zijn ‘oude’ plaats op de Schilberger hei. Zo gebeurde dat nog een paar keer en toen was het iedereen wel duidelijk dat Maria op die plaats vereerd wilde worden. Daar is toen een kleine kapel gebouwd, waar vanaf die tijd veel mensen kwamen om voorspraak van Maria af te smeken. Dat moet al lang geleden zijn, voordat de huidige kapel is gebouwd en die is van 1691. Op oudere kaarten staat een kluizenaarswoning aangegeven op die plek.
De kapelletjes op het terrein rondom de grote kapel -voetvallen genoemd- stonden tot halverwege de vorige eeuw langs de Houtstraat in Pey. Oudere mensen kunnen zich nog wel herinneren dat toentertijd mensen uit de buurt langs de kapelletjes gingen bidden als iemand op sterven lag. Bij een renovatie van de straat zijn ze afgebroken en opgeslagen bij het gemeentelager. Ze zijn in 1982 weer hernieuwd gegroepeerd rondom de kapel van Schilberg. Hardstenen tegels op het trottoir van de Houtstraat geven de oorspronkelijke plaats van de kapelletjes nog steeds aan. En samen met de grote kapel vormen ze nu nog voor veel mensen een rustpunt, waar ze graag regelmatig nog eens naar toe gaan.