In Memoriam René Pisters

Op 16 maart 2021 is onze voormalige dirigent René Pisters overleden.

René is in 2014 bij Vriendenkoor Echt gekomen als dirigent. Het koor zocht een nieuwe dirigent en René bood spontaan zijn diensten aan om ons tijdens deze zoektocht naar een nieuwe dirigent uit de brand te helpen. René was een Echter jong en hij had ook een historische band met het Vriendenkoor. Zijn oom Leo Sevriens was jarenlang de vaste begeleider van Vriendenkoor op piano en op orgel. In de periode dat René Vriendenkoor vooruit hielp ontstond een goede band tussen hem en het koor. Daarop gaf René aan dat hij ook interesse had om onze vaste dirigent te worden. De leden waren ook enthousiast en midden 2015 werd René benoemd tot dirigent van Vriendenkoor Echt.

In Memoriam René Pisters

René kwam bij de vereniging in een periode dat er nogal wat veranderd was en iedereen snakte naar rust en regelmaat. Vanaf de eerste repetitie zorgde René hiervoor. Hij eiste discipline en inzet en door zijn ervaring en autoriteit werd er weer serieus en met veel enthousiasme gerepeteerd. Het muzikale niveau nam zienderogen toe en ons koor kreeg hierdoor weer steeds meer zelfvertrouwen en aanzien.

In 2017 startte de ledenwerfactie onder de naam “Ontdek Je Stem” met Martin Hurkens. Maar liefst vijfentwintig deelnemers ervoeren onder de bezielende leiding van René dat zingen absoluut niet saai is en dat iedereen het kan leren. De workshop werd een daverend succes en was voor de toekomst van de Vriendenkoor van levensbelang.

Een ander hoogtepunt uit zijn dirigenten periode was het najaarsconcert “Una notta magica” met Roberto Gionfreddo. Een uitverkochte zaal, na afloop een dolenthousiast publiek en ook een super trotse vereniging, zo moest het blijven.

We leerden dat René een dirigent was van weinig woorden, hij liet de muziek spreken. Kenmerkend aan René was ook dat hij bij een uitvoering op het einde van een stuk even rust nam met zijn ogen dicht. Hoe langer deze rust duurde hoe groter zijn waardering was voor het koor en hoe stralender de bijbehorende glimlach.

Begin 2018 werd René getroffen door ernstige gezondheidsklachten en moest hij noodgedwongen keuzes maken. Hij werkte aan een nieuwe toekomst maar bleef op de achtergrond nog steeds betrokken bij Vriendenkoor. Iedereen hoopte nog op een comeback maar we zagen de kansen hierop met de tijd afnemen. Helaas hebben we René daarom nooit een waardig afscheid als dirigent kunnen geven.

Uiteindelijk is René in het lange bestaan van Vriendenkoor maar een relatief korte periode dirigent geweest. Maar die periode wordt wel met hoofdletters geschreven. Hij heeft ons immers veel geleerd, weer het plezier in zingen terug gebracht en ons daarmee ook weer een toekomst gegeven.

Het leven van René bestond uit het muziek maken en beleven in alle vormen. Hij maakte van zijn leven een prachtige compositie. Deze compositie is helaas nu al voltooid maar René zal hierin doorleven. Vriendenkoor is dankbaar dat zij een kleine strofe in die compositie mag zijn.

Namens Vriendenkoor,

René bedankt.