Repertoire

Het brede repertoire van de zangvereniging Vriendenkoor kent een grote verscheidenheid aan stijlen en genres. Het bestrijkt de perioden van renaissance en barok naar de romantiek, laat-romantiek tot en met de twintigste eeuw in al haar verschijningsvormen. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan het origineel klassieke mannenkoorrepertoire als aan transcripties van klassieke composities, waaronder opera- operette- en musicalkoren. Tevens zingt het koor eigentijdse muziek. Leidend bij de repertoirekeuze zijn originaliteit en uitdaging voor het koor.

Het veelzijdige repertoire bestaat verder uit negro spirituals, Russische, Byzantijnse, Jiddische en andere religieuze en profane muziek. Populaire muziek vormt naast drinkliederen en volksliederen, waaronder Slavische een belangrijke bestanddeel van het repertoire. Er wordt gestreefd naar het uitvoeren van de composities in de originele taal . Momenteel kent het repertoire van de zangvereniging een 250-tal composities.
Jaarlijks verzorgt Vriendenkoor traditioneel enkele kerstconcerten.

Naast het veelvuldig concerteren van het koor in binnen- en buitenland met eigen solisten, worden afwisselend optredens met orkesten en externe solisten geprogrammeerd . Fameus zijn daarbij de regelmatige operaconcerten die in samenwerking met het Limburgs Symfonie Orkest worden uitgevoerd. In het verleden waren dit integrale uitvoeringen van opera’s en operafragmenten uit Nabucco, la Forza del Destino , Il Trovatore en Attila van Giuseppe Verdi, alsmede Norma van Vincenzo Bellini. Daarnaast maken operakoren van Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber, Richard Wagner en Charles Gounod deel uit van het repertoire.

Het koor concerteerde met vele vocale solisten van het internationale concertpodium zoals: Willy Caron, Marion Lambriks, Marco Bakker, Alexei Grigorev, Harry Peeters, Leonie Schoon, Hubert Delambooy, Daphne Becka, Leo Geers, Waldin Roes en Brigitte de Poortere.